Su Çiçeği Hastalığı Ve Su Çiçeği Belirtileri

Su Çiçeği Hastalığı Ve Su Çiçeği Belirtileri

 

Su çiçeği, varicella zoster adlı bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

Su Çiçeği Belirtileri

Suçiçeği olan çocukların çoğunda hafif semptomlar görülür. Genellikle virüslere maruz kaldıktan ve enfeksiyondan 10 ila 21 gün sonra ortaya çıkan çok kaşıntılı, kabarcıklı bir döküntü geliştirir. Kabarcıklar genellikle ilk önce gövde ve kafa derisinde, genellikle kızarık bir alanla çevrili olarak görülür. Yüz, kollar ve bacaklar dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarına yayılabilirler.  Kızarıklıklar çıkmadan bir ya da iki gün önce diğer belirti ve semptomlar şunları içerebilir:

 

Ateş

Baş ağrısı

Yorgunluk

Genel bir huzurusuzluk, rahatsızlık hissi

Su çiçeği belirtileri çıktıktan sonra üç aşamada iyileşir, bu aşamalar şunlardır

 

Akut dönemde yuvarlak , kırmızımsı kabarık dönem ( papül safhası)

Bir gün içinde bu kırımızı lezyonların içi su dolu kesecikler haline gelir ( vezikül safhası)

Kabarcıkların artık kaybolmaya başladığı, üzerlerinde kabuklanmaların olduğu dönem ( iyileşme dönemi)

Ne yapabilirsiniz?

Çocuğunuzda su çiçeği hastalığı varsa ve ateşli veya rahatsızsa, ona uygun dozda parasetamol vermeyi seçebilirsiniz (ancak ateşin vücudun enfeksiyondan savaşmasına yardımcı olduğunu unutmayın). Ateşi olan bir çocuğa asla aspirin VER-ME-YİN.

 

  • Çocuğunuzun kızarıklıklarını kaşımasını önlemeye çalışın, yoksa lezyonların kendisi bakteriler yerleşebilir  ve küçük izler bırakabilir.
  • Çocuğunuzun tırnaklarını kesilmiş halde tutun
  • Kabuklar hepsi tam geçene kadar çocuğunuzu yıkamamaya çalışın. Çünkü enfekte lezyonlardan vücudunun diğer bölgelerine virüslerin yayılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kaşıntıyı azaltmak için bir antihistaminik kullanılabilir. Doktorunuza danışın
  • Küçük çocuğunuzu, özellikle zayıf bağışıklık sistemi olan çocuklar, hiç suçiçeği veya suçiçeği aşısı olmayan diğer çocuklardan uzak tutun.
  • Bulaşıcı dönem, kızarıklığın ilk ortaya çıkmasından 1 ila 2 gün önce başlar ve 5 ila 7 gün daha devam eder (veya son yeni kabarcık oluşmasından 24 saat sonra).
  • Su çiçeği olan çocuklar, döküntüler kabarıncaya kadar okuldan uzak evde tutulmalıdır.

 

Çocuk Doktorunuz Neler Önerecek?

Suçiçeği tedavisinde aslında fazla önerilecek ilaç yoktur. Kaşıntısı olursa kaşıntı önleyen antihistaminik ilaçlar işe yarayabilir. Krem, nemlendirici gibi ürünler, lezyonların çoğalmasına neden olabilir.

 

Ayrıca, çocuğunuzda kızarıklığın aşırı derecede kızarması, yumuşak ve sıcak olması gibi bakteriyel enfeksiyon belirtileri varsa veya çocuğunuzun belirtileri çok daha kötü görünüyorsa, çocuk doktorunuza bildirin.

 

 

Su Çiçeği Tedavisi

Çocuk doktorunuz, suçiçeği semptomlarını azaltabilen asiklovir adı verilen bir antiviral ilaç verebilir. Ancak, etkili olabilmesi için, hastalığın başlamasından sonraki 24 saat içinde verilmesi gerekir.  Bu ilacın başlanabilmesi için belirli kriterlerin karşılanması gereklidir. Ankara çocuk doktoru kliniğimizde su çiçeği hastalığı ile gerekli tanı, tedavi ve laboratuvar işlemleri yapılabilmektedir.

 

Önleme

Ülkemizde sağlık bakanlığı hiç hastalığı olmayan tüm sağlıklı çocuklara 12. ayda suçiçeği aşısı dozunu yapıyoruz. İkinci bir doz 4-6 yaşlarında verilmelidir.

Çocuğunuz ilk doğum gününe gelinceye kadar, onu su çiçeğinden korumanın en iyi yolu, onu aktif hastalığı olan çocuklardan uzak tutmaktır.

 

Annesinin hayatının bir noktasında suçiçeği veya suçiçeği aşısı olmuşsa, bebeğin yaşamın ilk birkaç ayı için geçerli olacak şekilde bağışıklık kazandığını unutmayın.

 

Randevu Al