ÇOCUKLARDA HORLAMA VE UYKU APNESİ

ÇOCUKLARDA HORLAMA VE UYKU APNESİ

 

Çocuklarda horlama yada genel anlamda horlama uyku sırasında yumuşak damağın titreşmesi sonucunda gürültülü, kaba sesle nefes alıp vermesidir. Çocuklarda horlama sık görülen bir durumdur.

 

Çocukların % 10′ unda horlama görülebiliyor.  Horlama , çocuk nefes alırken uyku sırasında meydana gelen bir gürültüdür ve ağzın arkasından geçen bir miktar hava tıkanması vardır. Hava geçişinin açılması ve kapanması boğazdaki dokuların titreşimine neden olur. Gürültü, havanın ne kadar içinden geçtiğinden ve boğaz dokusunun ne kadar hızlı titreştiğinden etkilenir.

 

Üç yaş ve üstü çocuklar uykunun daha derin aşamalarında horlama eğilimindedir.

 

Yüksek sesle ve düzenli gece horlaması,   sağlıklı çocuklarda genellikle anormaldir. Bazen bir solunum yolu enfeksiyonu, tıkalı burun veya alerji belirtisi olabilir.

 

Çocukların yaklaşık yüzde bir ila üçü sadece horlamakla kalmıyor, aynı zamanda uykusu sırasında nefes almakta da zorlanıyor.  Çocukların kasları normalde uyku sırasında gevşer, ancak o kadar gevşeyebilir ki hava yolu daralır veya tıkanır ve yeterli havanın içinden geçemez. Bu nefes almayı engeller, sadece birkaç saniye veya bir dakika kadar sürebilen nefes almanın durmasına neden olur. Daha sonra beyin uyarılır ve tekrar nefes almaya başlamak için vücuda sinyal verir. Bu çaba, çocuğun soluk almasına veya horlamasına, uyanmasına ve tekrar nefes almaya başlamasına neden olur. Nefes almak için tekrarlanan bu uyarılmalar nedeniyle, çocuk yeterli kalitede uyku elde edemeyebilir ve gün içinde uykulu veya aşırı yorgun olabilir.

 

Uyku apnesine katkıda bulunan faktörler obezite, alerji, astım , gastroözefageal reflü bozukluğu, yüzün veya çenenin fiziksel yapısındaki bir anormallik ile tıbbi ve nörolojik koşullar olabilir. Çocuklarda uyku apnesine bağlı en sık karşılaşılan fiziksel problem büyük bademciklerdir. Küçük çocukların bademcikleri boğaza kıyasla oldukça büyüktür. Şişmiş bademcikler solunum yolunu tıkayabilir, nefes almayı zorlaştırabilir ve apneye neden olabilir.

Teşhis edilmemiş ve tedavi edilmemiş uyku apnesi, gündüz yorgunluğuna ve okuldaki başarısını azaltan davranışsal sorunlara katkıda bulunabilir.  Bir çalışmada, yüksek sesle horlayan çocukların öğrenme sorunlarının iki katı olduğu görülmüştür. Kötü bir uyku gecesinin ardından, çocukların da hiperaktif olmaları ve dikkat etmekte zorluk çekmeleri daha muhtemeldir. Bunlar aynı zamanda dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğunun ( DEHB ) belirtileridir. Apne ayrıca gecikmiş büyüme ve kardiyovasküler problemlerle de ilişkili olabilir.

 

Gece boyunca uyku apneli çocuklar:

 

Yüksek sesle ve düzenli olarak horlar

Duraklamalar, soluklanmalar ve huzursuzluk yapabilir ve nefes alması durabilir.

Huzursuz olur veya anormal pozisyonlarda kafalarını sıra dışı pozisyonlarda tutabilirler.

Uyku sırasında yoğun şekilde terler.

 

Gün boyunca uyku apneli çocuklar:

 

Davranış, okul ve sosyal problemlere sahip olabilir

Uyanmak zor olur

Gündüz baş ağrıları, özellikle sabahları olabilir

Sinirlenebilir, ajite, agresif ve huysuz olabilir

Gün boyunca o kadar uyuklayabilirler ki  uyuklamaya başlayabilirler

Burun sesiyle konuşur ve ağızdan düzenli olarak nefes alır

Çocuğunuzun uyku apnesi belirtileri olabileceğinden şüpheleniyorsanız, çocuk doktoru değerlendirmesi sonrası gerekli tetkikler yapılıp, geniz eti; alerjik durumlar araştırılmalıdır. Büyük geniz eti ya da alerjik durumlar uygun tedavi edildikleri taktirde çocukların şikayetlerinde azalma olabilmektedir. Ciddi durumlarda ve tedavisi zor vakalarda bademciklerin ve geniz etinin alınması ya da diğer cerrahi işlemler uygulanabilir.

 

 

Randevu Al