Çocuklarda Bronşiolit Nedir?
Süt çocukluğu döneminde daha sık gözlenen bronşiol adı verilen küçük hava yollarının enfeksiyonudur. 2 yaşın altındaki çocuklarda daha sık gözlenir.
En yoğun görüldüğü mevsim kış ve ilkbaharın ilk aylarıdır. Anne sütü alamayan bebeklerde, prematürelerde, sigara içilen evlerde ve toplu yaşanılan ortamlarda bulunan bebeklerde bronşiolit görülme sıklığı artar.
Solunum yolu ile bulaşır. Ayrıca enfeksiyonlu kişilerin eşyaları ve elleriyle de bulaşabilir.
Akut bronşiolite neden olan etkenler başta RSV ( respiratuar sinsisyal virüs) olmak üzere parainfluenza ve adenovirüsler’dir.
Enfeksiyona bağlı bronşiollerin iltihaplanması ve şişmesi, solunum yollarının daralmasına neden olur. Akciğere giren havanın çıkması zorlaşır. Bu nedenle nefes verirken nefesinde uzama ve hırıltı (wheezing) olarak ifade edilen müzikal bir ses olarak işitilir.
Çocuklarda Bronşiolit tanısı
Tanı için özel bir test yapmak gerekli değildir. Çocuk doktorunuz bebeğinizi muayene ederek ve özellikle akciğer seslerinin muayenesi ile tanıyı kolaylıkla koyabilir. Hastalık ilk günlerde hafif soğuk algınlığı bulguları şeklinde takip edilir. Daha sonra bronşiolit bulguları ortaya çıkar. Ama klinik durumu ağırlaşır ise o zaman kan testleri, akciğer grafisi, RSV antijen testi, kanda oksijen ölçümü gibi gerekli testlerin yapılaması uygun olur.
**Eğer çocukta solunum sıkıntısı, sık nefes alıp verme, nefes almada zorluk, göğüs duvarında çekilmeler ve ağız etrafında morarmalar gözlenirse durum acildir ve mutlaka bir hastanenin acil birimine başvurulmasını gerektirir.
Çocuklarda Bronşiolit Tedavisi
Bebeğinizin Bronşiolit Olmasından korunma yolları