İLK DİŞ ÇIKARMA ve DİŞ SAĞLIĞI

İLK DİŞ ÇIKARMA ve DİŞ SAĞLIĞI

Süt dişleri bebeğin ilk dişleridir. Hamileliğin 9 haftasında diş 10 küçük diş tomurcuğu gelişir. Bun lar sonunda 20 süt  dişine dönüşür.

Bebeklerin ilk dişi ortalama 6-7 aylık civarında çıkar ve bu diş çoğu zaman bir alt kesici diş olur. Çıkış zamanı 4 ila 13. Aylar arasında değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple 1 yaşına gelmiş ama hala dişi çıkmamış bir bebekte altta yatan herhangi bir problem olmayabilir. Dişlerin çıkma zamanını belirleyen en  önemli faktör genetiktir. Kızlar dişlerini erkeklerden daha erken çıkarabilirler.  Ama 13. ayını doldurmuş ancak hala ilk dişi çıkmamış bir bebek mutlaka bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir.

Süt dişlerinin görevleri;

  • Besinlerin çiğnenmesini sağlayarak sindirime yardımcı olurlar. Çürük dişler ağrı  yaparak  beslenmeyi etkiler  ve  bunun neticesinde büyüme gelişme geriliği oluşabilir.
  • Kalıcı dişlerin yerlerini geçici doldurarak, kalıcı dişlerin daha düzgün yerleşmesini  sağlarlar. Süt  dişleri  eğer erken  kaybedilirse,  komşu dişler boşluğa doğru kayar ve alttan gelecek dişlerin alanine daraltır ve yamuk çıkmasına neden olabilir.
  • Konuşmanın sağlanmasında süt dişlerinin görevi  vardır, eğer ön dişlerin  erken  kaybı olursa F, V, S, Z harflerinin söylenmesinde güçlük oluşabilir

 

 

Diş bakımına ilk dişin çıkması itibari ile başlanmalıdır. Bebeklere uygun yumuşak uçlu diş fırçaları ve bebeklere özel doğal diş macunları kullanılabilir. Sadece temiz su ile fırçalamak bile faydalıdır.

  • 3yaşın altında diş macunu miktarı bir pirinç tanesi kadar olmalıdır, günde  en az 1 kez yada 2 kez yumuşak bir diş fırçası ile temizlenir.
  • 3 yaşın üstünde diş macunu bir bezelye büyüklüğünde olmalı ve günde 2 kez diş fırçalanmalıdır.
  • 4-5 yaşa kadar ebeveyn tarafından, 5-9 yaş arasında ebeveyn gözetiminde , 9 yaşından sona kendisi  tarafından diş fırçalama yapılabilir.

 

Birinci yaşında ya da öncesinde bebeğin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi diş hekimi uzmanları tarafından önerilmektedir.

 

Diş çıkarma süreci her bebek için farklıdır. Bazı bebekler hiç sıkıntısız bu süreci geçirirken bazı bebeklerde huzursuzluk, iştahsızlık, vücut ısısında hafif yükselme, ishal ya da kabızlık gibi belirtiler izlenebilir.

 

Diş çıkarma dönemlerinde doktorunuza danışmadan ilaç  vermeyiniz.

 

Randevu Al