Çocuklarda Zatürre (Pnömoni)
Çocuklarda zatürre akciğerlerin bir enfeksiyonudur. Zatürre pnömoni olarak da bilinir. Akciğerlerdeki hava keseleri (alveoller denir), irin ve diğer sıvılarla dolar. Bu, oksijenin kan dolaşımına ulaşmasını zorlaştırır.
Zatürre olan çocuklarda ateş, öksürük veya nefes darlığı olabilir.
Zatürre çeşitli mikroplardan (virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler) kaynaklanır. Yine de çoğu vaka virüslerden kaynaklanır. Bunlar adenovirüsler, rinovirüs, grip virüsü (grip), solunum sinsityal virüsü (RSV) ve parainfluenza virüsünü (ayrıca krupa neden olabilir) içerir.
Genellikle, pnömoni üst solunum yolu enfeksiyonundan (burun ve boğaz enfeksiyonu) sonra başlar, semptomlar soğuk algınlığı veya boğaz ağrısından 2 veya 3 gün sonra başlar. Daha sonra akciğerlere doğru hareket eder.
Aileleri en çok kaygılandıran hastalıklardan biridir ancak yapılan tedavi ve aşılar ile zatürreden korunmak mümkündür.
5 yaş altı çocuklarda, mevsim olarak da sonbahar, kış, ilkbahar aylarında zatürreler daha sık gözlenir.
Çocuklarda zatürre (pnömoni) risk faktörleri
Semptomlar bir kişinin yaşına ve pnömoniye neyin neden olduğuna bağlı olarak değişir, ancak genel olarak şunları içerebilir:
Çocuklara zatürre tanısı nasıl konulur?
Çocuğun muayene bulgularının doktoru tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Gerekli durumlarda akciğer grafisi ve kan testleri gibi laboratuvar yöntemlerinden de faydalanılarak zatürre tanısı konulur.
Çocuklarda zatürre tedavisi
Çoğu durumda, pnömoniye antibiyotik gerektirmeyen bir virüs neden olur. Bakterilerin neden olduğu pnömoni, evde ağızdan alınan antibiyotiklerle tedavi edilir. Kullanılan antibiyotik tipi, pnömoniye neden olduğu düşünülen bakteri türüne bağlıdır.
Pnömoni uzun süreli yüksek ateşe, solunum problemlerine neden oluyorsa veya bunlar
Hastane tedavisi intravenöz (IV) antibiyotikleri ( damardan verilen antibiyotikler) ve solunum terapisini (solunum tedavileri) içerebilir. Daha ciddi vakalar yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) tedavi edilebilir.
Çocuklarda zatürreden korunma yolları
Çocuğun normalde risk faktörü oluşturmaması açısından büyüme geriliğine yol açmayacak şekilde dengeli beslenmesini sağlamak gerekir. Hastalık zamanında bol sıvı gıdaların verilmesi, vitamin sağlaması açısından mevsiminde meyve ve sebzelerin tükettirilmesi önerilir. A ve D vitamini eksikliğinin olmamasına dikkat edin.
ve en zorlu sürecindeki desteğiniz için teşekkürler 🙂